Normal Doğumdan Sezaryene Geçiş

Anne karnında 40 haftayı tamamladıktan sonra henüz net olarak anlaşılamayan biyolojik uyarıyla rahimde kasılmalar başlar ve bebekler doğum kanalını izleyerek çıkarlar. Yaklaşık olarak 10 cm uzunluğunda olan  bu yolu bebeklerin çoğu başları önde olarak geçer. Normal doğumun ilk dönemi rahim ağzının açılmasıdır. Bu süre 8-16 saat kadar sürer. Kapalı olan bölge yine yaklaşık 10 cm kadar bir açıklığa ulaşır. Bebek başının çapı ortlama 9.5 m ıolduğu için bu açılan kanaldan rahatça geçebilmektedir.Rahim ağzı tam olarak açıldıktabn sonra bebeğin dışarı çıkması 1 saat sürer. Bebeğin dışerı çıkışını kolaylaştırmak için epizyotomi denilen bir kesi yapılarak çıkış genişletilir. Normal doğum izlenirken rahim ağzının açılması ve bebeğin dışarı çıkışı yakından takip edilir. Bu aşamalardaki her sorun normal doğum eyleminden vazgeçmeyi gerektirebilir.

Anestezi, sterilizasyon ve ameliyat tekniklerindeki gelişmeler sayesinde daha kolayca sezryen kararı alınabilmektedir. Eskiden anestaziye bağlı rproblemler daha sık yaşanmaktayken günümüzde bu risk çok azalmıştır. Ayrıca dikiş teknileri ve materyallerinin gelişmesiylede infeksiyon riski azalmıştır. Son yıllarda çocuk sahibi olmayı planlayan anne yaşı da giderek artmaktadır. Bayanlar eğitim ve kariyer endişeleri ile daha geç çocuk sahibi olmaktadırlar. Buda doğum eyleminde problemlere neden olan bir unsur gibi gözükmekteir. Hiçbir çift bu yaşlarda bebeği riske atmak istememektedir.

Normal doğumdan sezaryene geçmeyi gerektiren başlıca sorunlar şunlardır:

  • Doğum eyleminin uzaması: Yukarda da anlatıldığı gibi doğum eyleminin ilk bölümü rahim ağzının açılmasıdır. Buna neden olan da rahimdeki kasılmalardır. Kasılmalar düzenli aralıklarla olur ve giderek şiddetlenir. Bazen bu ağrılar bir türlü düzene girmez ve rahim ağzı açılmaz.. Bazı ilaçlarla müdahale ederek bu açılmayı hızlandırmak mümkünsede bazen bu da sonuç vermez. Bu durumda sezaryene geçmek bebeğn uzun süre rahim kanalında kalarak sıkıntıya girmesini önleyecektir.
  • Bebeğin sıkıntıya girmesi: Doğum eylemi sırasında bebek kalb atımları kardiotokograf adı verilen bir alet yardımıyla izlenir ve kalb atımları kaydedilir. Bu kayıtlara bakarak bebeğin sıkıntıda olup olmadığı anlaşılmaktadır. Eğer bebekde sıkıntı sözkonusu ise yine zaman kaybtmeden sezaryen uygulanmalıdır.
  • İri bebek:  Doğan bebeklerin ortalama ağırlığı 3-3.5 kg kadardır. Bu ağırlığın 4 kg üstüne çıkması durumunda bebeğin normal yoldan dışarı çıkışı çok zor olabilir. Bu durumda bebek doğum kanalında takılabilir yada çıkarken omuz takılmaları ve kırılmaları olabilir.
  • Çocuk eşinin (plasenta) önde gelmesi:  Çocuk eşi bebeği besleyen ve ona kan akımının sağlandığı bölgedir. Bu bölge eğer doğum kanlında aşağıda yerleşmiş ise rhim ağzının açılmasıyla beraber aşırı derecede kanama başlayabilir buda bebeğin yaşamını riske sokar.
  • Hipertansiyon: Annede son dönemde gelişen tansiyon yükselmesi anne ve bbeğin yaşamını tehdit edcek düzeylere ulaşabilir. Bu durumda bir an önce sezaryen yaparak gebeliği sonlandırmak anne ve bebeği kurtaracaktır.

 


© 2024 Prof. Dr. Meriç Karacan. All Rights Reserved.